Stem Europæisk til
Folketingsvalget d. 1. november!
#stemEuropæisktilFT22
#stemEuropæisktilFT22
Det virker selvindlysende, at folketingsvalgets udfald kommer til at have betydning for dansk politik. Ja, dybest set hvordan Danmark indtil næste folketingsvalg skal indrettes.
Hvad, mange imidlertid glemmer, er, at folketingsvalget ikke kun har indflydelse på dansk politik men faktisk også på europæisk. I kraft af vores medlemskab i Den Europæiske Union har Danmark nemlig en hel del at skulle have sagt, når linjen skal lægges for EU’s politik. Hvordan det?
Tænketanken Europa vurderer at op mod 58% af gældende ret i Danmark på den ene eller anden måde stammer fra forordninger og direktiver vedtaget i EU. Det er derfor ganske essentielt, at gøre sig overvejelser om, hvordan de danske politikere agter at føre politik i EU regi.
Derfor er det mindst lige så vigtigt at gøre sig overvejelser om, ikke blot hvordan vi den næste regeringsperiode ønsker Danmark skal indrettes, men også hvordan EU’s politik skal føres.
Så nu tænker du sikkert… Men hvordan har Folketingsvalget overhovedet indflydelse på Danmarks rolle i EU?
Det har det af flere grunde…
-
For det første pga. det EU-organ, der hedder ministerrådet (Rådet for den Europæiske Union). Ministerrådet fungerer i sammenslutning med parlamentet som den lovgivende instans i EU. De to organer står således for at vedtage al lovgivning i EU.
Parlamentet vælger vi som bekendt direkte til Europaparlamentsvalget, hvorimod ministerrådet er sammensat af resortministrene fra de respektive medlemslande. Har Europakommissionen eksempelvis fremsat et forordningsforslag omhandlende fiskeri, indkaldes alle medlemslandenes fiskeriministre, der da skal stemme, om hvorvidt forslaget skal vedtages og implementeres i medlemslandenes nationale lovgivning eller forkastes. Eftersom ministerrådet består af de enkelte medlemslandes ressortministre, har det danske folketingsvalg afgørende betydning for, hvem der sidder som repræsentant for Danmark og således skal stemme om fælles europæisk lovgivning.
SÅ nej de giver ikke råd direkte til dig… men din stemme har betydning for hvem der bliver minister i Danmark og dermed hvem der bestemmer over danskernes interesser i Ministerrådet. -
Når danske ministre stemmer i ministerrådet, afsættes stemmen imidlertid ikke bare efter eget forgodtbefindende. Ministrene kan ikke gå enegang, men skal forud for en afstemning gives mandat af folketingets Europaudvalg, så regeringen sikrer, der ikke er flertal imod dens politik. Europaudvalget kan således ses som den mest direkte indflydelse vi som vælgere har på den førte politik i EU, eftersom den danske stemmeafgivelse i ministerrådet bestemmes af Europaudvalget, og Europaudvalget afspejler folketingets sammensætning, som det jo i sidste instans er os, der bestemmer til folketingsvalget.
Så ikke ligefrem et festudvalg - men de bestemmer ihvertfald meget! Og din stemme har betydning for hvem der sidder i udvalget ligegyldigt om din stemme går til et regeringsparti eller ej har alle indflydelse i Europaudvalget! -
Desforuden har folketingsvalget betydning for europæiske politik igennem Danmarks indflydelse i Det Europæiske Råd, som består af regeringscheferne fra de 27 medlemsstater og formanden for kommissionen, der i øjeblikket er Ursula von der Leyen.
Rådet mødes fire gange om året og står i hovedtræk for at lægge den overordnet linje for Den Europæiske Union. Her kommer Danmarks statsminister altså til at sidde og i samråd med de øvrige stats- og regeringschefer til at fastlægge den overordnet politiske linje for hele EU.
Så ingen fritidsklub - men et vigtigt sted for Danmarks kommende statsminister, som DU bestemmer hvem bliver!
Eksempler på dansk stemmeafgivelse i ministerrådet
Hvad betyder alt det her så? Ja, danske ministre sidder og stemmer om ting og sager i Bruxelles, so what? Hvad rager det os?
Ikke så lidt, hvis man kigger på, hvad det egentlig er, der vedtages dernede. Som også ovenfor udfoldet, vurderer Tænketanken Europa, at 58% af al gældende ret i Danmark vedtages i EU. For blot at konkretisere og give et par eksempler på nogle helt praktiske konsekvenser ved ministerrådets afgørelser, kan f.eks. fremhæves den politiske aftale om øremærket barsel, der blev vedtaget i 2019.
Her stemte Danmark faktisk sammen med Holland, Slovenien og Ungarn imod direktivforslaget - ikke desto mindre var der flertal, og direktivet blev vedtaget. Selve politikken kan man selvsagt være enig eller uenig i, men indiskutabelt er det, at vi her har at gøre med et politikområde udarbejdet i EU-regi, der har vidtrækkende konsekvenser for den almindelige danskers liv: Fra d. 2. august 2022 får mor og far 24 ugers orlov hver efter barnets fødsel, hvoraf de 9 af dem er øremærket.
Hvad rager det mig?
Hvad rager det mig?
Så fjern og ligegyldig er den politiske dagsorden i Bruxelles altså heller ikke. Det skaber helt nære, praktiske konsekvenser, hvad der vedtages i EU, og det har indvirkning på vores liv i Danmark.
Derfor appellerer vi i Europæisk Ungdom til at DU samtidig med selvfølgelig at sætte sig ind i dansk politik forud for valget, også gør sig overvejelser om hvad det er for en europæisk politik kandidaterne agter at føre.
Både for Europas skyld, men så sandelig også for Danmarks!
Vil du være med?
Europæisk Ungdom er for alle der interesserer sig for EU og europæisk politik. Måske ved du ikke så meget om EU? Eller også er du en total haj til det - udenanset er der en plads til dig i Europæisk Ungdom!