Vedtægter

Vedtaget på ordinært landsmøde. Gældende fra d. 5/10-2024. 

§1 Navn 

Organisationens navn er Europæisk Ungdom Danmark (EUD), foreningens engelske navn er European Youth Denmark 

§2 Hjemsted 

Organisationen er hjemmehørende i Danmark 

§3 Formål 

Stk. 1 

Europæisk Ungdom er en tværpolitisk ungdomsorganisation, der arbejder for et stadig snævrere samarbejde mellem de europæiske folk med dannelsen af et forenet, demokratisk og føderalt Europa som endeligt mål. Europæisk Ungdom arbejder for at øge forståelsen og interessen for Den Europæiske Union og demokratisk internationalt samarbejde generelt blandt unge i Danmark. 

Stk. 2 

Europæisk Ungdom Danmark er en non-profit forening. 

§4 Samarbejde med andre organisationer 

Europæisk Ungdom er en selvstændig og uafhængig ungdomsorganisation. Europæisk Ungdom er en del af JEF (Jeunes Européens Fédéraliste, Young European Federalists, Junge Europäische Föderalisten). Europæisk Ungdom er associeret medlem af Den Danske Europabevægelse. 

§5 Medlemmer 

Stk. 1 

Som individuelt medlem af Europæisk Ungdom kan optages enhver enkeltperson, som vedkender sig organisationens formål, og som betaler det af landsmødet fastsatte årlige kontingent ved indmeldelse. 

Stk. 2 

Personer, som har betalt den seneste årlige kontingentsopkrævning inden for betalingsfristen, er medlemmer med fulde medlemsrettigheder frem til den efterfølgende årlige kontingentsopkrævning eller udmelding, dog jf. stk. 3. Er kontingentsopkrævning ikke betalt

i tide, frafalder medlemsrettighederne frem til betalingen sker, og administrativ udmeldelse kan ske. 

Stk. 3 

Medlemmer, der er fyldt 35 år, overgår som støttemedlem og skal fra det fyldte 35 år betale den dobbelte kontingentsats af den ordinære kontingentsats, som landsmødet fastsætter, med virkning fra den førstkommende opkrævning efter det fyldte 35 år. Medlemmer, der er fyldt 35 år, har ikke stemmeret på landsmødet og kan ikke vælges til bestyrelsesposter i Europæisk Ungdom Danmark. 

§6 Kontingent 

Stk. 1 

Europæisk Ungdom opkræver kontingent minimum én gang årligt, men det årlige kontingent betales kun én gang pr. medlem. Kontingentsatserne for det efterfølgende regnskabsår fastsættes af landsmødet, og opkræves af landsorganisationen. 

Stk. 2 

Lokalforeningerne betaler et medlemskontingent per medlem til landsorganisationen som kontingent for medlemskab af landsorganisationen. Medlemskontingentet til landsforeningen for det efterfølgende regnskabsår fastsættes ligeledes af landsmødet. Landsmødet kan beslutte, at kontingentet til landsforeningen udgør kr. 0 for det efterfølgende regnskabsår. 

Stk. 3 

Lokalforeningerne er berettiget til sine medlemmers fulde landskontingent, minus kontingentet jf. stk 2 til landsorganisationen. Lokalforeningens kontingentandel er dog betinget af, at lokalforeningen har valgt en kasserer, samt at den har en bank- eller girokonto. Lokalforeningens kontingentandel udbetales efter regnskabsårets afslutning, dog inden landsmødet året efter det pågældende kontingent er blevet opkrævet.

§ 7. Samværspolitik

Europæisk Ungdom har en samværspolitik, der bestræber sig på at sikre trygge rammer i foreningen. Samværspolitikken er vedtaget og varetages af bestyrelsen de har til ansvar at sikre, at alle medlemmer er bekendt med politikken samt implementeringen heraf på alle foreningsniveauer.

§8 Eksklusion 

Stk. 1 

Fratagelse af medlemskab (eksklusion) af Europæisk Ungdom kan ske, (1) hvis medlemmet groft, gentagne gange og efter en klar advarsel modarbejder Europæisk Ungdom, (2) bryder den af bestyrelsen udarbejdede samværspolitik, eller (3) på anden vis belaster organisationens formål og arbejde ved sit medlemskab. 

Stk. 2 

Eksklusion kan kun foretages ved beslutning på et møde i bestyrelsen. Medlemmet skal indstilles til eksklusion af et bestyrelsesmedlem eller en lokalforening. Medlemmet har ret til

at vide hvem, der har indstillet det til eksklusion og til at blive indbudt med taleret til det punkt, hvor eksklusionen behandles, senest 7 døgn før behandlingen. 

Stk. 3 

Et medlem, der er ekskluderet af bestyrelsen efter stk. 1 og 2, kan anke afgørelsen til landsmødet. En anke har ikke opsættende virkning, men medlemmet har taleret ved det punkt, hvor landsmødet behandler sagen. Sker eksklusionen jf. foreningens samværspolitik, og ønsker anmelderen det, skal anmelderens identitet forblive anonym. Omgør landsmødet eksklusionen, træder medlemskabet i kraft øjeblikkeligt. 

§9 Lokalforeninger 

Stk. 1 

Organisationens medlemmer organiseres i de af bestyrelsen godkendte lokalforeninger i overensstemmelse med de på lokale generalforsamlinger vedtagne lokalvedtægter. Begæring om optagelse af en forening sker skriftligt til landsorganisationen, hvorefter landsbestyrelsen afgør spørgsmålet om optagelse 

Stk. 2 

En lokalforenings vedtægter må ikke stride imod landsorganisationens. Ved nye lokalforeningsvedtægter samt ændring af bestående vedtægter, indsendes disse til orientering til formandskabet for bestyrelsen umiddelbart efter vedtagelsen af de nye eller ændrede vedtægter . 

Stk. 3 

Hver lokalforening vælger én repræsentant til bestyrelsen på sin generalforsamling. Såfremt lokalforeningen ikke vælger en repræsentant på generalforsamlingen er lokalforeningens formand eller forkvinde implicit valgt som repræsentant. 

Stk. 4 

Landsbestyrelsen kan indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i en lokalforening, hvis denne i løbet af det seneste foreningsår ikke har været i stand til at vælge en bestyrelse og opretholde det minimale aktivitetsniveau, som dens vedtægter foreskriver, eller som er nødvendigt af hensyn til Europæisk Ungdoms virke. 

§10 Landsmødet 

Stk. 1 

Landsmødet er organisationens højeste myndighed. 

Stk. 2

Ordinært landsmøde afholdes hvert år senest 31. oktober. 

Stk.3 

Indkaldelse til landsmødet skal ske ved offentliggørelse med angivelse af tid, sted og foreløbig dagsorden for landsmødet senest 6 uger før landsmødets start. Indkaldelsen skal indeholde hvilke politiske resolutioner, der forfalder hvis de, jævnfør §11, stk. 4, ikke tages til debat. 

Stk. 4 

Alle medlemmer har møde-, tale-, opstillings- og stemmeret til landsmødet, dog jf. § 5, stk. §11 Landsmødets Dagsorden 

Stk. 1 

Dagsorden for det ordinære landsmøde skal mindst indeholde følgende punkter: 

  1. Valg af dirigent (kan ikke vælges til andet) 

  2. Valg af referent 

  3. Valg af fem stemmetællere 

  4. Landsformanden eller en af bestyrelsen udvalgt person(er) aflægger politisk beretning og organisatorisk beretning for det forgangne arbejdsår og giver oplæg til drøftelse. 

  5. Landskassereren eller en af bestyrelsen udvalgt person fremlægger finansiel beretning og forelægger det reviderede regnskab 

  6. Fastsættelse af kontingent. 

  7. Indkomne forslag jf. § 11 

  8. Vedtægtsændringer jf. § 11 

  9. Behandling af resolutioner til Europæisk Ungdoms politiske program jf. §11

  10. Valg af: 

  • Landsformand 

  • Landsnæstformand 

  • Landskasserer 

  • Politisk Sekretær 

  • International officer 

  • 3 medlemmer til bestyrelsen 

  • 3 suppleanter til bestyrelsen 

  • Revisor 

  • Revisorsuppleant 

  • En repræsentant til Den Danske Europabevægelses hovedbestyrelse 

Stk. 2

På hvert ordinært landsmøde skal medlemmerne derudover tage stilling til, hvorvidt principprogrammet skal revideres. Såfremt Landsmødet ønsker en revidering af principprogrammet, nedsættes en af landsmødet valgt skrivegruppe under den politiske sekretær. Skrivegruppen skal fremlægge deres udkast på næstkommende ordinære landsmøde. Landsmødet skal vælge mindst tre personer til skrivegruppen, men kan vælge flere efter ønske. Den politiske sekretær har muligheden for at indsupplere yderligere medlemmer til gruppen løbende. 

§12 Indkomne forslag 

Stk. 1 

Indkomne forslag samt forslag til ændringer i vedtægterne, principprogrammet og nye resolutioner skal være bestyrelsen i hænde senest 3 uger før landsmødets afholdelse, hvorefter de offentliggøres senest 7 dage inden. Alle forslag skal foreligge skriftligt. Afstemning sker efter reglen om almindeligt flertal, jf. dog stk. 3. 

Stk. 2 

Ændringsforslag til de i stk. 1 nævnte forslag og bestående resolutioner i det politiske program kan fremsættes på selve landsmødet, indenfor de af dirigenten fastsatte frister. 

Stk. 3 

Vedtægtsændringer vedtages ved almindeligt flertal, jf. dog § 26. 

stk. 4 

Resolutioner forfalder efter 2 år, medmindre et medlem beder om en debat om hvorvidt resolutionen skal blive stående 

§13 Afstemningsmetoder 

Stk. 1 

Ved valg af poster til landsformand landsnæstformand, landskasserer, politisk sekretær, international officer og af repræsentanten til Den Danske Europabevægelses hovedbestyrelse kan der stemmes på max. én kandidat pr. tillidshverv. Her kræves der kvalificeret flertal for at opnå valg. (Mindst 1 over halvdelen af de afgivne stemmer), opnår ingen kandidat valg i første runde, stemmes i runde 2 om de to kandidat med flest stemmer i runde 1. Ved valg af medlemmer til bestyrelsen, dirigent, revisorer og revisorsuppleanten kan der stemmes på kandidater op til det antal poster, der skal besættes. Der kan minimum afgives nul stemmer. Hvis der til et valg ikke er opstillet flere personer, end der skal vælges, afholdes der tillidsafstemning. Kandidaterne anses for valgt, såfremt disse hver opnår tilslutning fra mere end 50 % af landsmødets deltagere. 

Stk. 2

Ved valg af landsformand afholdes der tillidsafstemning, såfremt der kun er én kandidat. Kandidaten er valgt, såfremt vedkommende opnår tilslutning fra mere end 50 % af landsmødets deltagere. Opnås ikke 50 % af stemmerne fortsætter den siddende landsformand, indtil en ny landsformand kan vælges. Ønsker den siddende landsformand ikke at fortsætte, overtages landsformandens ansvar af landsnæstformanden, indtil en ny landsformand kan vælges. 

Stk. 3 

Ved valg til bestyrelsen benyttes altid skriftlig afstemning. 

Stk. 4 

Såfremt mindst 1/10 af de fremmødte begærer dirigenten herom, benyttes skriftlig afstemning ved andre afstemninger. Anmodning fremsættes herom særskilt ved hver afstemning. 

§14 Ekstraordinært landsmøde 

Stk. 1 

Ekstraordinært landsmøde afholdes, når landsformanden, bestyrelsen eller mindst en tiendedel af medlemmerne, der har betalt det senest opkrævede kontingent, stiller krav herom. Ønskes andre punkter end de i §10 beskrevne dagsordenspunkter, skal dette angives. 

Stk. 2 

Ekstraordinært landsmøde afholdes senest 8 uger efter begæringens modtagelse. I øvrigt gælder samme frister som ved afholdelse af ordinært landsmøde. 

§15 Bestyrelsen 

Stk. 1 

Bestyrelsen er den øverste organisatoriske, økonomiske og politiske ledelse mellem landsmøderne. Den er desuden ansvarlig for internationale relationer, PR og kommunikation samt medlemmer. 

Stk. 2 

Bestyrelsen består af landsformanden, landsnæstformanden, landskasserer, politisk sekretær, international officer, samt de på landsmødet menigt valgte medlemmer. De 3 valgte suppleanter har møde- og taleret men ikke stemmeret til bestyrelsesmøder, medmindre de træder i stedet for et fraværende bestyrelsesmedlem. Bestyrelsen består desuden af en af lokalforeningen udpeget repræsentant. Lokalforeningsrepræsentanterne har stemmeret til bestyrelsesmøderne. 

Stk. 3

Bestyrelsens konstituerende møde skal ske mindst to uger efter landsmødets afslutning. Bestyrelsen vedtager på sit konstituerende bestyrelsesmøde en forretningsorden der minimum regulerer følgende: 

– Møde og taleret ved almindelige bestyrelsesmøder 

– Behandling af personsager 

– Et forretningsudvalg 

- Udvalg 

- Finansielle disponeringer og processer 

- Mødeindkaldelsesprocedure og -frister 

Stk. 4 

Bestyrelsen fordeler selv sit arbejde. Arbejdsfordelingen defineres gennem forretningsordenen, men uagtet en sådan arbejdsfordeling er bestyrelsen fortsat kollektivt ansvarlig for disponeringer jf. vedtægterne. 

Stk. 5 

Bestyrelsen mødes minimum 4 gange årligt. 

Stk. 6 

Alle medlemmer af bestyrelsen kan kræve et punkt behandlet på mødet. Der skal være minimum 1⁄3 af bestyrelsesmedlememmer tilstede, for at bestyrelsen er beslutningsdygtig 

Stk. 7 

Såfremt et bestyrelsesmedlem trækker sig fra sin post, indsuppleres førstesuppleanten i bestyrelsen og så fremdeles. Såfremt næstformanden, den international officer, den politiske sekretær eller landskassereren trækker sig, kan bestyrelsen intern konstituere sig på ny. Landsmødets valg af personer på de enkelte bestyrelsesposter skal dog i videst mulige omfang fortsat respekteres.


Stk. 8

Bestyrelsen har mulighed for at afsætte et medlem, der er valgt direkte på landsmødet, under følgende betingelser:

  1. En beslutning om at afsætte et medlem fra bestyrelsen kræver et positivt flertal på ⅘ af den samlede bestyrelses stemmer.

  2. Afsættelsen kan kun finde sted, hvis bestyrelsen finder, at medlemmet groft har tilsidesat sine forpligtelser eller modarbejdet foreningens formål og vedtægter.

  3. Medlemmet, som ønskes afsat, skal have mulighed for at fremlægge sin sag for bestyrelsen (2) med en bisidder/partsrepræsentant, inden beslutningen træffes, og advares mindst to uger før bestyrelsen skal tage stilling. Punktet behandles som lukket.

  4. I tilfælde af afsættelse indsuppleres førstesuppleanten i bestyrelsen og så fremdeles, jf. §14, stk. 7.

  5. Forretningsordenen definerer den nærmere proces for at afsætte et bestyrelsesmedlem fra bestyrelsen

  6. Hvis medlemmet og mindst ⅕ af medlemmerne af bestyrelsen ønsker det, kan de, inden for tre uger efter beslutningen er truffet, kræve et ekstraordinært landsmøde for at ændre beslutningen. Dette vil være det eneste punkt på dagsordenen

§16 Formandsskabet 

Stk. 1 

Formandsskabet består i samråd af landsformanden, landsnæstformanden og af et tredje bestyrelsesmedlem, som bestyrelsen vælger på sit konstituerende møde. 

Stk. 2

Formandsskabet er i samråd ansvarlig for evt. ansatte. 

Stk. 3 

Formandsskabet mødes efter behov. 

Stk. 4 

Formandsskabet er beslutningsdygtigt, når 2 medlemmer er mødt frem. 

§17 Landsformanden 

Landsformanden har det overordnede politiske og organisatoriske ansvar og er organisationens ansigt udadtil. 

§18 Landsnæstformanden 

Landsnæstformanden er stedfortræder for formanden med ansvaret for det organisatoriske arbejde samt kontakt til lokalforeninger og ansatte. 

§19 Landskasserer 

Landskassereren har ansvaret for den overordnede finansielle planlægning og administratio, udarbejdelse af budgetforslag samt aflæggelse af det årlige regnskab. 

§20 Politisk sekretær 

Den politiske sekretær har ansvaret for det politiske arbejde, herunder særlig vægt på kampagner i landsorganisationen samt processen med forfatning af nye resolutioner i løbet af året. 

§21 International officer 

Stk. 1 

Den internationale officer har ansvar for kontakt til internationale samarbejdspartnere og studieture. 

Stk. 2 

Den internationale officer repræsenterer Europæisk Ungdom i JEF’s Federal Committee. Jf. JEF’s statutter udpeger formanden for Europæisk Ungdom den internationale sekretær som sin stedfortræder forud for hver Federal Committee. Den internationale sekretær kan dog udpege en anden stedfortræder i særlige tilfælde, såfremt der måtte være en god årsag hertil. 

§22 Lokalforeningens oplysningspligt

Enhver lokalforening under Europæisk Ungdom er forpligtet til umiddelbart efter afholdelse af alle generalforsamlinger at indsende et eksemplar af nedenstående til sekretariatet og formandskabet: 

a) Det reviderede årsregnskab (såfremt behandlet) 

b) Referat af generalforsamlingen, underskrevet af dirigent og referent 

c) Navne- og adresseliste samt kontaktoplysninger på samtlige personer valgt i henhold til lokalvedtægterne 

d) Opdaterede vedtægter 

§23 Regnskabsåret 

Regnskabsåret følger kalenderåret med start 1. januar og afslutning 31.december.

§24 Organisationens opløsning 

Organisationen kan kun opløses, såfremt et forslag herom er vedtaget med 2/3 flertal af de fremmødte stemmeberettigedes stemmer på 2 hinanden følgende ordinære landsmøder. 

§25 Gældsstiftelse 

Gældsstiftelse kan kun ske ved beslutning til bestyrelsen ved 2⁄3 flertal. §26 Tegningsregler 

Stk 1 

Tegningsberettiget for organisationen er landsformanden i samråd med landskassereren.

Stk. 2 

I tilfælde af landsformanden eller landskassererens bortgang tegnes der i stedet i samråd med landsnæstformanden. 

§27 Afsluttende bestemmelser 

Stk. 1 

Disse vedtægter vedtages på organisationens landsmøde ved almindeligt flertal, bortset fra §1, §3, §6, §22 og §24, som kan ændres ved 2/3 flertal. 

Stk. 2 

§26 kan kun ændres ved konsensus. 

Stk. 3

Landsmødet kan med 2/3 flertal dispensere fra disse vedtægter, bortset fra de i stk. 1 og 2 specificerede paragraffer, som kun kan dispenseres ved konsensus.