Europæisk Ungdom kræver, at EU handler på klimakrisen

I sommeren 2021 udkom FN med en ny klimarapport, som indeholdt dystre konklusioner.
Blandt andet, at

  • menneskeskabte klimaforandringer kan allerede i dag med stor sikkerhed sættes i forbindelse med ekstremt vejr i form af hedebølger, voldsomme nedbørsmængder, tørke og tropiske orkaner.

  • hvis vi fortsætter med samme udledning af drivhusgasser som nu, vil det i gennemsnit blive mellem 2,1 og 3,5 grader varmere på Jorden i 2100 - i værste fald bliver det mellem 3,3 og 5,7 grader varmere.

Det er skræmmende konklusioner, som vi mennesker skal forholde os til politisk. Klimakrisen løses kun gennem forpligtende internationalt samarbejde.

EU’s ansvar i krisen

EU har gennem årtiers frihandel skabt enorm velstand og deraf også et stort CO2-aftryk. Faktisk er EU's nuværende 27 lande ansvarlige for omkring 18 pct. af hele verdens CO2-udledning, siden den industrielle revolution begyndte. EU har altså et stort historisk og moralsk ansvar for at handle på klimakrisen.

EU’s nuværende klimaindsats

Lige nu sker der en hel del på klimaområdet i EU. Midt under sommerferiens tragiske og skræmmende klimakatastrofer vedtog EU-Kommissionen en række forslag, der skal bane vejen for målet om 55% reduktion af drivhusgasser inden 2030 i forhold til 1990-niveauet – den såkaldte Fit for 55-pakke. Pakken er unægteligt et skridt i den rigtige retning med blandt andet en klimatold, stramninger af CO2-kvotesystemet og beskatning af flybrændstof. Problemet er bare, at det slet ikke er nok.

Europæisk Ungdoms krav til EU’s klimaindsats

På nuværende tidspunkt lever ikke engang EU op til Paris-aftalen. Hvis EU skulle opfylde sin del af arbejdet for at nå Paris-aftalens mål om at holde den globale gennemsnitstemperatur under 1,5 grader, skal 2030-reduktionsmålet som minimum være 65% reduktion og ikke 55%. 

I Europæisk Ungdom mener vi, at EU bør spille en af de vigtigste roller i klimakrisen i forhold til at tage ansvar ved at skubbe på de store magter som Kina og USA.

Vi har i Europæisk Ungdom derfor nogle konkrete forslag til, hvor EU skal gøre mere:

  • EU bør tilsigte klimaneutralitet i 2040. Ifølge Paris-aftalen skal alle verdens lande være i net-zero i 2050, og det er kun realistisk, hvis EU bliver det omkring 2040.

  • EU bør mindske antallet af CO2-kvoter, således det matcher vores faktiske CO2-budget, og så CO2-prisen øges.

  • EU skal sættes skrappere delmål til 2025.

  • EU’s landbrugsstøtte skal gradvist gøres meget grønnere og skal på sigt ikke støtte klimaskadelig fødevareproduktion.

  • EU skal arbejde for at få indskrevet i menneskerettighedskonventionerne, at alle har ret til at leve på grøn, ren planet.

  • EU bør gøre en større indsats i forhold til at få elektrificeret EU's jernbanetransport - og desuden udvikle det, så det bliver lettere at rejse med tog. Der er også brug for flere subsidier til togrejse rundt i Europa generelt, så det bliver mere attraktivt at vælge den klimavenlige løsning.

  • EU's indirekte klimaaftryk (fx når vores varer bliver produceret i Kina, eller når vores forbrug bidrager til skovfældninger i Sydamerika) skal medregnes i vores CO2-reduktionsmålsætninger.

  • EU skal bruge dens handelsmagt til at skubbe Kina og USA i en mere grøn retning.

DF976F2D-A9EC-4FC6-8250-8B5A7D8A1E1B_1_105_c.jpeg

EU spiller en nøglerolle i klimakrisen


EU er en global handelsmagt, idet EU er en af verdens største økonomier. EU som aktør har meget mere magt og gennemslagskraft på den internationale scene, end hvad et lille land som Danmark har, når det kommer til at presse de største forurenere som USA og Kina. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi ikke lader det europæiske klimasamarbejde glide hen over hovedet på os.

Vil du være med?

Hvis du vil være med til at sætte fokus på EU's klimaindsats, så meld dig ind i Europæisk Ungdom. Vi er et fællesskab af unge, der synes, at EU's klimaindsats er vigtig og spændende at arbejde med, og du er meget velkommen til at være en del af det.