Danmark skal kunne bestemme mere selv - derfor stemmer vi “JA” d. 1. juni til at afskaffe forsvarsforbeholdet
D. 1. juni skal danskerne stemme, om vi ønsker at samarbejde med EU på forsvarspolitikken og dermed afskaffe forsvarsforbeholdet.
Det betyder at…
Vi får indflydelse på, hvordan EU’s forsvars- og sikkerhedspolitik skal se ud i fremtiden
Vi kan kæmpe for demokrati og menneskerettigheder verden over og fremtidssikre vores danske og europæiske værdier
Myth busters! Kan det virkelig passe?
-
Kunne ikke være mere langt ude … hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet kan vi koordinere langt mere. Men hvert land styrer selv deres egen hær, så EU får ikke sin egen hær.
-
EU og Nato samarbejder meget tæt sammen. Uden et forbehold kan vi samarbejde med begge for EU’s forsvarssamarbejde er et supplement til Nato.
-
Danmark mister ingen selvbestemmelse ved at afskaffe forsvarsforbeholdet. Tværtimod får Danmark mere indflydelse, fordi vi faktisk sidder med ved bordet, når EU-landene samarbejder på forsvars- og sikkerhedsområdet.
-
Nej, aftalen har intet med oprustning at gøre - fx at vores forsvarsbudget skal stige til 2% af BNP. Det handler om mere samarbejde og bruge vores allerede eksisterende midler mere effektiv i samarbejde med vores tætteste allierede.
Hvorfor er det en hæmsko for Danmark?
Når EU’s udenrigsministre skal diskutere og vedtage EU’s sikkerhedspolitik, bliver Danmark smidt ud af forhandlingslokalet. Det er et problem både for dansk sikkerhed, dansk anseelse og dansk indflydelse. Vi kan ikke varetage vores interesser, når EU agerer international aktør.
Hvorfor? Fordi vi konsekvent vælger at sige nej til ALT samarbejde på forsvars- og sikkerhedspolitikken på EU-plan. Vi forholder os ikke til konkrete missioner, politikker og opgaver, hvad vi gerne vil bidrage til og hvad vi ikke vil. Samtidig kan vi heller ikke nedlægge veto mod beslutninger, vi er uenige i. Forbeholdet gør, at vi er totalt lammede, når det kommer til at præge EU på forsvars- og sikkerhedspolitikken.
Vidste du at…?
Med forsvarsforbeholdet kan vi f.eks. IKKE…
Deltage i EU’s missioner i kampen for demokrati og frihed verden over
Deltage i EU-landenes cirka 60 samarbejdsprojekter om fælles indkøb til forsvaret og militær træning (PESCO)
Være med Det Europæiske Forsvarsagentur, hvor de øvrige EU-lande blandt andet samarbejder om forsvarsmateriel, teknologi og forskning inden for forsvarsområdet.
Missioner, vi f.eks. ikke har kunnet deltage i:
EU’s fredsbevarende mission i Bosnien-Hercegovina er afgørende for, at vores nærområde i Europa er stabilt. Danmark havde også soldater udsendt til området, indtil det blev omdannet fra en NATO-operation til en EU-operation.
EU’s piratbekæmpelse uden for Somalias kyst er også et område, hvor Danmark ikke har kunnet deltage eller bidrage. Piratbekæmpelse er afgørende for dansk handel og dansk økonomi, og derfor er det også vigtigt, at Danmark løfter sin del af ansvaret.
Meld dig ind i Europæisk Ungdom
og bliv en del af kampen for at afskaffe forsvarsforbeholdet!
Vil du vide mere?
Så kan du gå ind på regeringens hjemmeside www.1juni.dk, hvor du får svar på alt fra stemmesteder til partiernes holdninger til spørgsmålet.
Eller du kan læse vores tidligere debatindlæg om forsvarsforbeholdet: